Lončić “Zagreb”

11.80 

Metalni lončić sa ilustracijom neke od znamenitosti grada Zagreba idealan je poklon ili suvenir koji je ujedno edukativan. Naime, uz svaki lončić sa ilustracijom pojedinačne znamenitosti dolazi markica na kojoj je kratak tekst na hrvatskom i engleskom jeziku o dotičnoj građevini, parku ili vozilu. Nikako se ne smije stavljati u mikrovalnu pećnicu, a za postojanost otiska preporučujemo pranje na ruke. Artikl dolazi u bijeloj, transportnoj kutiji te je zapremnine 3dl. Samo izaberite količinu, redni broj ispred motiva koji želite i lončić stiže na Vašu adresu!

Očisti
SKU: N/A Kategorija:

Opis

Hrvatsko narodno kazalište
U Zagrebu je 14. listopada 1895. svečano otvorena kazališna zgrada u kojoj danas djeluje Hrvatsko narodno kazalište. Neobarokna zgrada je remek-djelo kasnog historicizma arhitekata H. Helmera i F. Fellnera iz Beča, dok je svečani zastor pod imenom ‘’Hrvatski preporod’’ izradio Vlaho Bukovac.

Zrinjevac
Zrinjevac, odnosno Trg Nikole Šubića Zrinskog, zagrebački je trg i perivoj s alejom platana. Dio je tzv. Zelene ili Lenucijeve potkove, koju čine sedam zagrebačkih donjogradskih trgova. Na sjevernom dijelu stoji meteorološki stup, na južnom dijelu su poprsja hrvatskih značajnih ličnosti, a u sredini je glazbeni paviljon.

Uspinjača
Uspinjača za Gornji grad je najstariji oblik prijevoza u Zagrebu, godinu dana stariji i od konjskog. Izgrađena je 1890. god. Najkraća je žičana željeznica za javni prijevoz putnika na svijetu. Pruga je duga 66 metara, a vrijeme vožnje je 64 sekunde.

Park Maksimir
Otvorena 1794., šuma Maksimir bila je prva velika park šuma u jugoistočnoj Europi uređena u stilu baroka. U 19-tom stoljeću preuređena je u stilu engleskih parkova. Jedan dio šume, u prvoj polovici 20. stoljeća postaje Zoološki vrt. Kula Lotrščak Obrambena kula iz 13. st. Kula Lotrščak, od 1877. god., u znak zahvalnosti Beli IV. koji je 1242. god. dao građanskom dijelu Zagreba (do tada zvanom Gradec) naziv “Slobodan kraljevski grad”, obilježava taj događaj pucanjem topa, svakog dana, u podne.

Zagrebačka katedrala
Katedrala Uznesenja Blažene djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, najveća je hrvatska sakralna građevina čija izgradnja je završena 1217. god. Prvotno građena u romaničko-gotičkom stilu, nakon potresa 1880. godine, temeljitom obnovom u neogotičkom stilu, dobiva današnji izgled.

Manduševac
Fontana koja se nalazi na Trgu bana Jelačića. Izvor vode postoji od davnina, a služio je Zagrepčanima sve do kraja 19. st. Prema legendi, na tom je izvoru djevojka Manda srela viteza koji ju je zamolio vode rekavši “Mando, dušo, zagrabi vode”. Po toj su izreci Zagreb i Manduševac dobili ime – Manduševac spojem riječi “Mando, dušo”, a Zagreb od riječi “zagrabi”. Vjerovalo se da će se bacanjem novčića u fontanu ostvariti želje, a ako se popije voda, začarati će vas tako da nećete moći zaboraviti Zagreb.

Dodatne informacije

Motiv

1. Uspinjača, 2. Kula Lotrščak, 3. Park Maksimir, 4. HNK, 5. Zagrebačka katedrala, 6. Park Zrinjevac, 7. Zagreb – Manduševac, 8. Zagreb crno-bijeli, 9. Šestinski kišobrani

Recenzije

Još nema recenzija.

Budi prvi koji će recenzirati “Lončić “Zagreb””